Cercuri de performanță (IQ Academy)

Pregătire pentru olimpiada de informatică la clasa a șaptea


Pentru anul școlar 2023 - 2024 oferim "Cursul de algoritmi și programare", adresat elevilor de clasa a șaptea care doresc să se pregătească pentru olimpiada de informatică. Se pot înscrie doar elevii care au terminat clasa șasea (la final de an școlar 2022-2023).

Cursul se va ține onsite (adică cu participare fizică), în cadrul sediului Nerdvana (adresa exactă o regăsiți aici). Pentru elevii care nu pot participa fizic întrucât nu sunt din București, cursurile sunt transmise prin sistem live de teleconferință. Astfel, asigurăm interacțiunea cu aceia care vor învăța la distanță.

Instructorii cursului vor fi Cristian Frâncu și Mihai Tuțu.

Cercul este o continuare a cursurilor de anii școlari trecuți. Așadar, nu vom avea o perioadă de pre-curs, însă vom da un test de admitere, din materia deja parcursă. Această materie se regăsește în programa olimpiadei de informatică, clasa a șasea. Problemele propuse la testare pot fi rezolvate în limbajele C sau C++, însă toate lecțiile din cadrul cercului vor presupune cunoașterea și utilizarea exclusivă a limbajului C.

Data testării va fi sâmbătă, pe 16 septembrie 2023. Vom anunța ora mai aproape de ziua testării. Admiterea la cerc se va face în baza mai multor criterii, rezultatul testului de admitere fiind doar unul dintre acestea. Vor cântări și următoarele: modul în care a fost scris codul în cadrul testului, informațiile din aplicația de înscriere, performanțele la concursurile naționale și internaționale și colaborarea anterioară cu clubul Nerdvana.

Cursul efectiv va începe pe 20 septembrie 2023 și se va desfășura în ziua de miercuri a fiecărei săptămâni, într-o singură grupă, în intervalul 17:00 – 20:00. În funcție de evoluția situației curente, programul poate suferi modificări. Grupa va avea maxim 30 de elevi: 20 de elevi Gold și 10 elevi Silver. Modul de admitere și de desfășurare al activităților la grupă este descris în secțiunea de mai jos (modul de admitere și de desfășurare al cursurilor).

Costul este de 240 lei / ședință. Cu toate acestea, ca și în alți anii, Fundația Frâncu pentru Progres și Educație va sponsoriza parțial sau integral acei elevi care îndeplinesc criteriile stabilite. Mai multe despre cum puteți obține bursa de studiu în secțiunea de mai jos (acordarea bursei de studiu).

Atenție! Spre deosebire de anii anteriori, bursa va fi acordată la cerere, în baza informațiilor completate în formularul de înscriere. Vă încurajăm să cereți bursă, vom examina fiecare cerere individual.

Înscrie-te acum! Termenul limită pentru înscriere este 8 septembrie 2023!

Modul de desfășurare al cursurilor
pe durata anului școlar 2023 - 2024

icon-matematica3-75×75
1

Perioada de înscriere

Doritorii completează formularul de înscriere. Aceștia vor fi contactați la finalul perioadei, cu instrucțiuni. Termenul limită este 8 septembrie 2023.
IQ Academy, pregătire de olimpiadă de informatică, test admitere
2

Test de admitere

Testul de admitere va admite soluții în limbajele C și C++ și va cuprinde materia din programa olimpiadei la informatică de clasa a șasea. Testul se va susține pe 16 septembrie 2023.
IQ Academy, pregătire de olimpiadă de informatică, curs
3

Cercul pe durata anului școlar

Se va desfășura în ziua de miercuri a fiecărei săptămâni, într-o singură grupă, în intervalul 17:00 - 20:00. Cercul va începe pe 20 septembrie 2023.
IQ Academy, pregătire de olimpiadă de informatică, proiect final
4

Proiect final

Cursul de programare și algoritmi se va incheia cu un proiect final, în care elevii vor scrie un program complex pe parcursul a câteva săptamâni.

Desfășurarea cursurilor

Vom avea o singură grupă formată din maxim 30 elevi din care maxim 20 de elevi în categoria Gold și maxim 10 elevi în categoria Silver. Cele două categorii sunt asemănătoare, toți elevii având același acces și aceleași cerințe. Diferența principală constă în faptul că elevii din categoria Silver vor participa în regim "audit". Ei vor participa exclusiv online (nu vor veni fizic la curs), vor avea acces online la suportul scris și la înregistrarea video a lecției și vor primi feedback personalizat la teme în măsura în care instructorii reușesc. Pentru detalii consultați tabelul din dreapta.

Atât elevii Gold cât și cei Silver vor avea acces la cursul scris, la înregistrarea video a cursurilor și la teme. Toți au obligația să
participe în mod activ la cursuri și să își rezolve temele săptămânale, să participe la testele anunțate și să acorde maximă seriozitate cursului.

Elevii din categoria Gold vor avea temele corectate regulat de către instructorii cursului și vor primi feedback personalizat pentru
activitatea lor. Pentru elevii Silver, acest lucru se va întâmpla în limita timpului disponibil.

Pe parcursul anului școlar, vor fi anunțate câteva teste. În funcție de rezultatele la teste, precum și al activității (prezență, activitate la curs, seriozitate în rezolvarea temelor) elevii pot migra din categoria Silver în categoria Gold, sau viceversa. Astfel:

  • Elevii din categoria Silver care arată interes sporit pentru curs, fac regulat temele cu punctaje bune și care obțin note bune la testările anunțate pot trece la categoria Gold.
  • Elevii din categoria Gold al căror interes față de curs este mai mic comparat cu unii elevi din categoria Silver (de exemplu nu își fac regulat temele, nu participă în mod activ la cursuri sau nu obțin punctaje bune în cadrul testărilor anunțate) pot fi migrați la categoria Silver (nu vor mai participa fizic și vor trece în sistemul online, cu feedback la teme în măsura timpului, cum a fost descris mai sus).
  • În oricare dintre situații, numărul de elevi în categoria Gold va fi maxim 20, iar cel în categoria Silver maxim 10.
  • Un elev care primește avertismente în urma lipsei de activitate (prezență, teme, teste, etc.) poate să își piardă calificarea la curs.
ObligațiiElevi GoldElevi Silver
Elevul se prezintă la curs (în format fizic sau online)Fizic sau onlineExclusiv online
Elevul participă activ la cursuri
Elevul rezolvă temele săptămânal
Elevul participă la testele anunțate
Beneficii  
Elevul are acces la cursul scris (în variantă digitală)
Elevul are primește răspunsuri la întrebările adresate pe email sau pe alte căi dedicate de comunicare
Elevul are acces la înregistrarea video a cursului
Elevul primește feedback personalizat în legătură cu temele sale
Elevul primește feedback personalizat în legătură cu testele anunțate 

Iconița      înseamnă că se realizează în măsura timpului disponibil instructorului.


Alte informații legate de desfășurarea cursurilor

Acordarea bursei de studiu a
Fundației Frâncu pentru Progres și Educație

Anul acesta, Fundația Frâncu pentru Progres și Educație va oferi burse de studiu parțiale și integrale unora din elevi, pe bază de cerere. Fundația va acorda bursele în urma analizei individuale a fiecărei cereri. Fundația va ține cont de următoarele:

  • participarea activă la cursuri Nerdvana sau alte cursuri susținute de către Fundația Frâncu;
  • calitatea codului scris și rezultatul obținut în cadrul testului de admitere;
  • situația materială a familiei elevului ce aplică;
  • apartenența la o școală privată sau de stat;
  • rezultatele elevului la Olimpiada Națională de Informatică din anul școlar 2022 - 2023;
  • recunoașterea corectă și echitabilă a meritelor instructorilor Nerdvana în cadrul anului școlar 2022 - 2023.

După testul de admitere la cerc (16 septembrie 2023), membrii fondatori ai fundației se vor întâlni și vor stabili elevii care vor primi bursele de studiu și cuantumul acestora.

Vom comunica decizia de acordare a burselor individual, fiecărui elev, o dată cu decizia de admitere la cerc. Ulterior primirii acestor informații, fiecare elev va trebui să confirme participarea la cercul de performanță.

Bursa va fi acordată pe întreaga durată a cercului de performanță, dar ea poate fi retrasă înainte de finalizarea cercului în următoarele condiții:

  • beneficiarul renunță prematur la cursurile pentru care este acordată bursa de studiu;
  • beneficiarul nu mai dorește să primească bursa de studiu;
  • beneficiarul nu mai îndeplinește unul sau mai multe din criteriile pe baza cărora i-a fost acordată bursa;
  • beneficiarul nu menține un nivel ridicat (nu se prezintă la cursuri, nu este activ la cursuri, nu rezolvă temele sau nu participă la testele anunțate);
  • cercul de performanță se încheie brusc, în urma unor evenimente neprevăzute. Toți beneficiarii vor fi înștiințați de acest lucru prin
    email.

Instructorii cercului IQ Academy
la clasa a șaptea, anul școlar 2023 - 2024

Cristian Frâncu

Cristian Frâncu este unul dintre primii angajați de la Google și pregătește loturi de copii la informatică din 2010 până în prezent. De asemenea, este propunător de probleme la diverse concursuri de anvergură națională și internațională.

Citiți mai multe despre Cristian Frâncu.

Mihai Tuțu

Mihai Tuțu este profesor de informatică în cadrul Nerdvana, întorcându-se în sectorul educațional după ce a petrecut mai mulți ani în industrie ca programator. Din 2018 pregătește copii pentru olimpiada de informatică, având rezultate notabile anual.

Citiți mai multe despre Mihai Tuțu.


Perioada de înscriere
este în desfășurare!

Termenul limită este 8 septembrie 2023.