Metoda utilizării comentariilor
O metodă foarte utilă atunci când consola nu returnează mesajul „Process returned 0”. Înseamnă că programul s-a blocat undeva înainte de ultima linie din programul principal (main).
Vom comenta secțiuni din program, pornind de la sfârșit către început. Cu fiecare secțiune comentată, vom rula programul și vom urmări mesajul din consolă, până când primim mesajul corect, „Process returned 0”. Astfel, vom identifica până unde programul rulează corect.
Apoi, vom comenta de sus în jos, începând cu prima secțiune de sub locul identificat anterior. Vom merge în jos până când programul nu mai rulează corect. În acest fel, am izolat secțiunea defectă.
Prin secțiune, mă refer la părți de cod, pe care voi le apreciați. De exemplu, o structură repetitivă FOR sau WHILE. Dacă acestea au subordonate mai multe comenzi, pot comenta dintre comenzile subordonate.
Metoda afișării în consolă
Dacă problema se rezolvă cu fișiere, nu înseamnă că nu vom mai folosi consola. Consola va servi afișărilor intermediare, menite să ne ajute să descoperim greșeli. Ceea ce este afișat în consolă trebuie comparat cu rezultatele calculelor noastre, pe care le-am făcut independent de program (probabil pe hârtie, pentru că este cel mai rapid). Practic, ne construim propriul debugger, lucru posibil în orice limbaj de programare și în orice situație.
Afișările le vom face înainte și după testarea unor condiții. Acolo este cel mai important. Vedem ce valori aveau toate variabilele implicate în test sau înainte de test. Astfel, înțelegem cum am depășit condiția. Vom avea răspuns la următoarele întrebări:
- Am intrat în structura IF / WHILE / FOR?
- Ce valori au variabilele intrate în structură?
- Ce valori au variabilele la sfârșitul structurii în cauză?
Elucidarea acestor întrebări vor conduce cu siguranță la concluzia căutată: aici este sau nu greșeala? Dacă da, atunci, cum se produce ea?